data recovery - spašavanje podataka s laptopa - Zagreb

Oštećenja, pad laptopa ili hard diska, računala – mehaničko oštećenje

OŠTEĆENJE HARD DISKA

Oštećenje, pad laptopa ili hard diska, računala, externog diska, NASa, ili bilo kog drugog uredjaja koji u sebi ima hard disk (tvrdi disk) je jedan od čestih problema.

Nebitno da li se dogodio pad hard diska ili neki mehanički udar ili slično, diskovi su izuzetno osjetljivi na bilo kakav podražaj. Razlikujemo dvije situacije:

Pad isključenog hard diska (u mirovanju) – šanse da su Vaši podaci preživjeli su bitno veće, jer sami udarac je moguće oštetio neki od mehaničkih dijelova. Najbitnije da je magnetska ploča, nositelj informacija netaknuta, nepogrebana. S toga je izuzetno bitno hard disk nakon pada nikako ne uključivati. Uključenjem istog ako je oštećen sustav nosača glava ili ležišta motora, oštetit će se magnetske ploče i spašavanje podataka je otežano.

Pad uključenog hard diska (aktivnog) – budući da većina današnjih diskova se vrti na 5400, 7200 ili 10000 okretaja u minuti, svaki mehanički podražaj pri radu istog može trajno oštetiti magnetske ploče. Tad je najbitnije je isključiti disk kako nosač glava ne bi postrugao površinski sloj magnetskih ploča koje nose vaše podatke.
U slučaju pada najbitnije je disk isključiti i ne pokušavati stvari dalje pogoršati. U ovakvim situacijama lako se napravi korak bez povratka, pa i u najboljoj namjeri. Svako dalje uključenje može biti fatalno za Vaše podatke. Vidjeli smo puno diskova koji su nepovratno uništeni naknadnim uključenjem nakon pada. S toga, ako Vam se već desio pad ili udarac, kontaktirajte nas bez obaveze naši inženjeri su Vam na raspolaganju.

KOPIRANJE PODATAKA I BACKUP

Ukoliko smatrate da pad laptopa(hard diska) nije bio “veliki”, i ipak ste disk uključili, te Vam se čini da isti radi, predlažemo da si odmah iskopirate podatke. Takvom disku dalje nikako ne vjerujete. Disk koji je preživio neku mehaničku traumu može stati za sat, dan, tjedan, mjesec, 6 mjeseci… I naravno ne zaboravite BACKUP. Ako redovito radite sigurnosne kopije sve je puno lakše.

Pratite nas i na društvenim mrežama: